Consiliul Judetean Braila si Biblioteca Judeteana „Panait Istrati”, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean si Cercetasii Romaniei – Centrul Local Braila, organizeaza in perioada 20 – 31 ianuarie 2014 concursul Orasul meu, Familia mea, editia a 2-a.
Proiectul isi propune valorificarea patrimoniului documentar, imagistic si educarea tinerilor in spiritul respectului fata de trecutul si prezentul comunitatii, fata de valorile si traditiile locale.
Pentru Sectiunea I de Istorie locala programul cultural urmareste recuperarea unor elemente valoroase ale patrimoniului cultural local, reprezentate de fotografia etnografica de familie. Regulamentul concursului prevede la aceasta sectiune realizarea unui colaj de fotografii de familie mai vechi de 20 de ani, din colectiile personale sau ale familiei; se admit reproduceri de fotografii cu caracter istoric sau etnografic (viata de familie, evenimente, costum popular, obiceiuri traditionale, ocupatii, arhitectura traditionala, industrie casnica, armata etc) din orasul sau judetul Braila.
Fiecare colaj fotografic va fi insotit de urmatoarele date :
- Nume prenume participant, adresa, nr . telefon, mail
- Nume proprietar fotografie, adresa, nr. Telefon, mail.
- Subiectul propus, Localitatea de provenienta, Datarea imaginilor
- Povestea colajului - Descrierea imaginilor (identificarea personajelor, obiectelor, o scurta descriere a evenimentului fotografiat, provenienta si istoricul fotografiilor, ce semnificatii au fotografiile pentru familie, etc.)
Colajul va fi realizat pe carton format A2 (420-594 mm), va contine fotografiile selectate de participant si, central, o scurta povestire despre ceea ce reprezinta aceste fotografii. Colajul poate fi realizat si in format electronic (Power Point, FILM etc.)
Pentru Sectiunea II – Genealogii elevii se pot inscrie la doua probe:
1. Constituirea arborelui genealogic pe cel putin patru (4) generatii. Elemente incluse – nume si prenume, fotografii si localitatea de resedinta, anii de viata, profesia, o trasatura de caracter marcanta. Arborele genealogic se poate reprezenta in diferite variatiuni. De exemplu sunt incluse numai persoane cu acelasi nume. Reprezentarea se poate face doar schematic sau se poate decora in diferite desene. Poate fi in format electronic sau tiparit.
2. Un eseu de minim o pagina A4 – Eroul familiei mele. (Unul din membrii familiei prezentati in genealogie). Eseul sa cuprinda date biografice si informatii despre amprenta personalitatii eroului asupra unitatii si prosperitatii familiei ).
Participantii la concurs se pot inscrie la ce sectiune doresc si vor avea posibilitatea sa doneze fotografiile vechi pentru arhiva bibliotecii, cu acordul scris al proprietarilor acestora. Selectia lucrarilor care vor fi premiate va fi facuta de un juriu format din specialisti in istoria artei, fotografi si profesori si va fi anuntat inainte de concurs. Pot participa individual cat mai multi elevi, insa jurizarea se va face respectand urmatoarele categorii de participanti: ciclul primar, gimnaziu, liceu, studenti.
Colajele si lucrarile se vor preda in perioada 20-31 ianuarie 2014, la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati”, biroul Colectii Speciale, persoana de contact Volcu Ion sau la e-mail ionvolku@yahoo.com, Informatii la tel 0745026541 sau 0239 619590 /141.
Festivitatea de premiere va avea loc pe data de 7 februarie la ora 11, la sediul Bibliotecii Judetene “Panait Istrati” Braila.